Krajská knižnica v Žiline a rok 2023

Rok 2023 bol pre knihovníkov Krajskej knižnice v Žiline šťastným rokom. Môže byť rok, ktorý skončil v knižnici vŕtaním, búraním a obrovskými presunmi knižničného nábytku šťastným rokom? Môže a aj bol, a to z viacerých  príčin. V prvom rade preto, že nasledoval po rokoch, kedy koronavírus spôsobil útlm v živote kultúrnych organizácií. V roku 2023 knižnica opäť naplno a bez obmedzení fungovala a navštívilo ju 129 544 návštevníkov. Boli dni, kedy sa návštevnosť blížila k 600 návštevníkom, najvyššia bola 21.novembra, kedy si prišlo vypožičať knihy alebo zúčastniť sa na podujatiach 714 osôb. Navyše, mnohí z návštevníkov sa rozhodli, že budú knižnicu navštevovať pravidelne a zaregistrovali sa medzi jej čitateľov (odborne nazývaných „používateľmi“). Prihlášku do knižnice vypísalo 10  436 čitateľov, resp. v prípade detí ich zákonných zástupcov.

Neboli však jediní, ktorí ovplyvnili knižničnú štatistiku. Knižnicu navštevovali aj ľudia zaregistrovaní ešte v roku 2022, keďže čitateľský preukaz je platný 365 dní. Tých bolo 2 174, celkovo teda aspoň časť roka 2023 malo platný preukaz do krajskej knižnice 12 610 ľudí.

Od spustenia služby vo februári 2022 do konca roku 2023 si 1 794 čitateľov stiahlo digitálny preukaz s prehľadmi výpožičiek a možnosťou notifikácii s aktuálnymi informáciami z knižnice.

Známy fakt, že ženy čítajú viac, potvrdilo aj číslo zo štatistiky – ženy čitateľky tvorili 63 %.  Najstaršia čitateľka mala 93 rokov, najstarší čitateľ – muž má 91 rokov. Najmladších čitateľov s vekom do 1 roka bolo viac a knihovníkov potešilo, že rodičia prichádzali do knižnice so svojimi deťmi, dokonca často práve kvôli nim. Počet týchto kultúrne založených rodičov medziročne stúpol, a to sa prejavilo nielen na viditeľne vyššej návštevnosti detského kútika, ale najmä na počte rodinných preukazov.  Knižnica ich vydala 1 838 pre členov 702 rodín.

Deti do knižnice neprichádzali len s rodičmi, tie staršie knižnicu navštevovali samostatne alebo v rámci aktivít pre školy a detské kolektívy. Počet detí do 15 rokov zaregistrovaných v knižnici prekročil číslo 4 000.  Práve im boli určené niektoré aktivity ako Klub Knihuľka, šachový klub, hodiny základov programovania, prázdninové letné aktivity, literárne besedy v rámci festivalu S detskou knihou (predtým známym ako Vianoce s detskou knihou) a iné. Krajská knižnica v Žiline vychádza v ústrety aj požiadavkám pedagógov základných škôl. Realizovala projekt Čítam – rozumiem – myslím – som aj 2. ročník pre žiakov 8. a 9. ročníkov základných škôl. Stretnutia boli zamerané na rozvoj čitateľskej gramotnosti formou priamej práce s knihou.  Uskutočnili sa aj ďalšie dve stretnutia, na ktorých so žiakmi pracovali zástupcovia OZ Zmúdri a Miroslav Drobný, ktorý stojí za úspešným projektom Ovce.sk. Knižnica sa snažila viac podporovať kritické myslenie detí, varovať ich pred nástrahami na internete, či nahliadnuť s nimi do sveta programovania prostredníctvom m-botov alebo tvorby animácií.

Spolu s aktivitami pre verejnosť zorganizovala knižnica viac ako 1 030 podujatí vo forme tvorivých dielní, klubových stretnutí, besied, prednášok, prezentácií. Navštívilo ich 19 580  návštevníkov. Veľkými lákadlami sa stal Vesmírny týždeň pod názvom Nie je to sci-fi, výstava Vedecká hračka, literárna výstava Osmijanko, či beseda s etnologičkou Katarínou Nadaskou. Mnoho ľudí pritiahol do knižnice kozmonaut Ivan Bella a jeho spomienky na kozmický let okolo Zeme.

Knižnica už teda dávno nepredstavuje len čítanie, avšak práca s knihami a ich vypožičiavanie ostala nosným prvkom jej činnosti. Cieľom knihovníkov je, aby ľudia  všetkých vekových kategórii čítali a uvedomovali si čaro i moc čítania. Rozvíjanie fantázie, vedomostí, empatie, kapacity pamäti, to sú len niektoré benefity, na ktoré knihovníci v dnešnej pretechnizovanej dobe naliehavo upozorňujú. Preto ich tešia ľudia, ktorí nielen čítajú, ale návštevou knižnice posilňujú ekologickú podstatu vypožičiavania kníh. Ak nepotrebujete knihu vlastniť, príďte si ju požičať – to je nepísané motto knižnice.

Najaktívnejším čitateľom roka 2023 bola žena, požičala si 303 dokumentov a knižnicu navštívila 34 krát.  Celkovo si čitatelia požičali  375 tisíc kníh a časopisov.

Knihovníkov zaujímalo aj jazykové zloženie výpožičiek. Najčítanejším jazykom po slovenčine bola čeština, 28 018 vypožičaných kníh  bolo práve v tomto jazyku a záujem bol najmä o odbornú literatúru. Vďaka českému poskytovateľovi výpožičiek elektronických kníh  mali čitatelia možnosť stiahnuť si aj elektronické knihy, prepojené s online katalógom knižnice. Čitateľ zaplatí za výpožičku 1,5 € a približne toľko knižnica doplatí za každú stiahnutú knihu českému poskytovateľovi. Výhodné je aj využívanie druhého zdroja elektronických kníh, tentokrát pre deti. 584 krát čitatelia navštívili detskú databázu kníh KUBO, z ktorej si vďaka členstvu v knižnici mohli online prečítať knihy bezplatne.

V poradí tretím najčítanejším jazykom bola angličtina. V polovici roka 2023 vzniklo v knižnici s podporou Veľvyslanectva USA na Slovensku nové špecializované pracovisko, Americké centrum, ktoré  prinieslo nové knihy, nové podujatia a aktivity, nový typ finančnej podpory. Kníh v angličtine sa nakúpilo 328 a výpožičky v anglickom jazyku dosiahli 4,5 tisíc. Nové pracovisko zaujalo aj osobitým vzhľadom a zaujímavým priestorom.

Knižnicu obľubujú aj seniori. Navštevovali hodiny angličtiny, tréningy pamäti, tvorivé dielne, veľký záujem bol o projekt  Seniori programujú v Krajskej knižnici v Žiline, ktorý priniesol vzdelávanie seniorov a širokej verejnosti v oblasti IKT zručností a sprístupňovania  digitálnych  informačných  zdrojov.

V rebríčku najčítanejších kníh kraľovali knihy pre deti na čele s Harry Potterom a Kameňom Mudrcov, tento titul bol požičaný 34 krát.  Nasledovali záhady z Detektívnej kancelárie Lasemanna a Denník Odvážny bojka č. 9.  Spomedzi kníh pre študujúcu mládež mala prvenstvo kniha J. Selingera Kto chytá v žite a žánrovo z beletrie najčítanejšie boli detektívne romány.

Celkovo knižnica zakúpila, či vďaka darom získala  do fondu 3 610 kníh a 119 spoločenských hier. Celková hodnota nakúpených dokumentov bola 46 707 €. Ceny kníh stúpali a najdrahšia kniha mala hodnotu 103 €. Najviac miesta na knižničných regáloch zaberá detektívka s 1 086 stranami, našťastie je väčšinou u čitateľov.  Zaujímavosťou je aj kniha, ktorej príbeh sa začína epilógom a postupuje od poslednej kapitoly k prvej, čísla strán tiež klesajú a všetko sa končí prológom. Alebo kniha, v ktorej sa musia rozstrihať strany, lebo skrývajú tajomstvá a popri čítaní čitateľ rieši rôzne rébusy a hlavolamy.

Samotných knihovníkov potešil projekt Makerspaces and unusual library activities in Finish libraries z programu Erasmus+, vďaka ktorému desiati pracovníci navštívili knižnice v Helsinkách a okolí a odniesli si odtiaľ mnoho inšpirácií. Návšteva fínskych verejných knižníc posilnila túžbu žilinských knihovníkov budovať modernú otvorenú kultúrnu a informačnú inštitúciu pre všetkých, so silným komunitným charakterom.

Tretím dôvodom knihovníkov pre radosť je budúcnosť. Už v 2. štvrťroku  2024 bude knižnica ťažiť z rekonštrukcie, ktorá začala v decembri 2023 a prebieha v týchto dňoch. Vďaka podpore Žilinského samosprávneho kraja a Fondu na podporu umenia ponúkne svojim čitateľom nové zrekonštruované podlažie s odbornou literatúrou, študovňou a čitárňou periodickej tlače. Do kníh budú aplikované RFID etikety, čo jej pripraví cestu k novým možnostiam vypožičiavania kníh a prácu s knižničným fondom.

Rok 2024 teda môže byť ďalším šťastným rokom nielen pre knihovníkov, ale veríme, že najmä pre čitateľov krajskej knižnice. Knižnica im bude mať čo ponúknuť.

Zuzana Mjartanová, vedúca oddelenia KIS

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.