Jarné prázdniny v Krajskej knižnici v Žiline

Jarné prázdniny si treba riadne užiť a ako každý rok, aj tento rok Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravila množstvo zaujímavých podujatí nielen pre menšie deti, ale aj mládež.

V pondelok 19. februára o 10:30 knižnica detským čitateľom pripomenie blížiaci sa Mesiac knihy. Na potulkách rozprávkami sa na chvíľu prenesú do sveta rozprávok, dozvedia sa o detských autoroch a pokúsia sa zahrať na spisovateľov.

Na podujatí s názvom Zahrajme sa s legom, ktoré je naplánované na utorok 20. februára o 10:30, si deti vyskúšajú svoju priestorovú orientáciu, detskú predstavivosť a rozcvičia si prsty. „Lego je ideálna hračka na tréning jemnej motoriky, precvičovanie farieb, tvarov či matematiky. Nakoniec si na pamiatku odnesú lego masku svojho obľúbeného lego panáčika.“ doplnila knihovníčka Michaela Pastorková.

V stredu 21. februára o 10:30 deti vstúpia do sveta komixu a pokúsia sa vytvoriť svojho vlastného komiksového hrdinu.

Pre staršie deti je vhodným podujatím Hravé programovanie s micro:bitmi. Pomocou zariadenia BBC micro:bit sa dozvedia základy blokového programovania, ako sa so zariadením pracuje, aké sú jeho funkcie a využitie a po krátkej inštruktáži do micro:bitu naprogramujú základné príkazy. Tešíme sa na stretnutie vo štvrtok 22. februára od 10:30.

Program pokračuje aj v piatok 23. februára o 10:30 Deti sa budú venovať výrobe škrabošky a indiánskej čelenky.

Pre študentov počas tohto týždňa knižnica zrealizuje tri stretnutia zážitkovej kresby uhlíkom pod názvom Prázdninové čmáranie. „Mladí účastníci si postupne vyskúšajú kresbu zátišia, od jednoduchých tvarov po náročnejšiu kompozíciu“, priblížil knihovník Michal Vaclavik. Témy a program budú: v pondelok 19. februára o 14:00 – základné tvary, vnímanie proporcií a priestoru, v stredu 21. februára o 14:00 – konkrétne predmety, vnímanie objemu, tieňovanie a v piatok 23. februára o 14:00 – rozloženie kompozície. Podujatie bude vhodné pre prázdninujúcich teenegerov vo veku od 13 rokov.

Z dôvodu obmedzeného počtu účastníkov na podujatiach bude potrebné prihlásenie cez formulár, ktorý je aj s podrobnejšími informáciami zverejnený na webovej stránke knižnice.

Klub spoločenských hier v knižnici pokračuje aj počas jarných prázdnin. Knižnica svojim čitateľom ponúka stále sa rozširujúcu zbierku spoločenských hier. Záujemcovia si môžu priniesť aj vlastné spoločenské hry, ktoré doma nemajú s kým hrať. Vítaní sú profesionáli, ale aj úplní začiatočníci vo veku od 5 rokov. Klub spoločenských hier sa stretáva každú stredu od 15:00 do 18:00

Knižnica vytvára priateľské prostredie, v ktorom môže každý vyjadriť a zdieľať svoj názor. Klub fantastickej literatúry a tvorivého písania sa stretáva pravidelne a aj počas jarných prázdnin. Záujemcovia vo veku od 15 rokov sa môžu pridať vo štvrtok 22. februára o 16:00, podeliť sa o svoje vlastné texty a vyskúšať si aktivity na rozvoj tvorivého myslenia.

Ak chcete zaujímavým, zmysluplným a hravým spôsobom stráviť čas prázdnin, príďte do knižnice!

Srdečne Vás pozývame.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.