Výstava karikatúr PRED a PO

Tvorbu autorskej dvojice – karikaturistov Fedora Vica a Vladimíra Jiránka si môžu návštevníci reinštalovanej výstavy s názvom „ PRED a PO„ pripomenúť v Krajskej knižnici v Žiline od 10. januára 2019, s otvorením o 17.hodine. Predovšetkým generáciam z období rokov 1950 – 2000 bude známy ich spoločný autorský prejav – typické figúrky z karikatúr, ktoré sa pravidelne striedavo objavovali v humoristických časopisoch ROHÁČ, v Čechách potom DIKOBRAZ a LIDOVÉ NOVINY. Vystavovaný prierez ich tvorby mapuje s každodenným humorným nadhľadom vývoj spoločnosti, názory a reakciu verejnosti na bežné aj závažné životné situácie , s ktorými sa v priebehu bezmála siedmich desaťročí stretávali čitatelia menovaných časopisov aj v knižnom vydaní. Ako názov napovedá, jedná sa o humoristický pohľad na dianie – najskôr v Československej republike a po rozdelení v r.1992 v oboch nových štátnych útvaroch – teda PRED a PO rozdelení pôvodného štátu až do súčasnosti. Celkovo výstava pripomína i históriu vzniku Československej republiky pred 100 rokmi a jej politické rozdelenie v r.1992 – nevynímajúc občianske životné situácie v období, z ktorého osobné skúsenosti má väčšina čitateľov uvedených periodík a zažila ich na vlastnej koži…

Najoriginálnejšími sú – predovšetkým Vladimír Jiránek – v pripomienkach „převlékání kabátů“ a v ukážkach, akými preborníkmi sú súčasníci vo vynaliezavosti alibismu pre svoje jednanie v minulom politickom režime. Na mušku si autori berú všetko a všetky, nešetria predstaviteľov politickej scény ani iné celebrity. Za minulého komunistického režimu si Vladimír Jiránek vyslúžil – vďaka svojej tvorbe – prezývku „hlídací pes naší demokracie“ , Fedor Vico bol vtedy „odmenený“ zákazom publikovania. Pre pamätníkov môže byť táto výstava aj príležitosťou porovnať kreslený humor v kontexte odlišných politických režimov i spoločenského ovzdušia vtedy… aj dnes !

(Katalóg výstavy)

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.