Prichádza rekonštrukcia…

Krajskú knižnicu v Žiline čaká veľký krok – bude sa rekonštruovať celé prízemie (úsek beletrie). Nie je to prvá zmena, ktorou si naša knižnica prejde, avšak nebude zďaleka taká jednoduchá. Prerábať sa bude všetko od podlahy cez elektrinu až po strop. Je to naozaj veľa práce a preto rekonštrukcia bude trvať približne 5 mesiacov. Nemusíte sa však báť, že knižnica bude celý čas zatvorená. Zatvoríme len na nevyhnutný čas – na týždeň od 7.1. do 13.1. 2020, aby sme vyprázdnili priestor pre stavbárov a presunuli všetky knihy z prízemia na ich nové dočasné miesta. A potom na konci, keď knihy budeme sťahovať na ich pôvodné miesto.

V súčasnosti už naplno pracujeme v archíve na uvoľnení miesta a pripravujeme celý priestor na dočasnú zmenu. To znamená, že už v týchto dňoch sa nedostaneme ku niektorým knihám ani časopisom – toto obmedzenie potrvá až do ukončenia celej rekonštrukcie. Vopred sa Vám ospravedlňujeme.

Nebojte sa máme plán! Do knižnice sa bude počas celého obdobia rekonštrukcie vchádzať z Literárneho parku, kde bude otvorený provizórny vchod. Týmto vchodom sa po schodoch dostanete priamo do nášho archívu (konečne ho môžete vidieť na vlastné oči), kde už budeme sedieť aj my, knihovníci. Bohužiaľ počas celej doby rekonštrukcie nebudeme mať bezbariérový prístup do knižnice (ani s kočíkom sa k nám do budovy nedostanete). Do archívu umiestníme časť beletrie tak, aby bola prístupná a mohli ste si ju naďalej požičiavať. Toto premiestnenie kníh bude mať aj svoje následky, a to že napr. vám nebudme môcť požičať knihy, ktoré máme uložené len v archíve (pretože budú nedostupné z dôvodu premiestnenia kníh z beletrie), taktiež prístup k časopisom bude značne obmedzený. Počas rekonštrukcie bude dočasne zrušená internetová študovňa nachádzajúca sa na prízemí knižnice.

Z nášho tajomného archívu sa výťahom dostanete na vyššie poschodia – oddelenia, ktoré budú pracovať ako zvyčajne s menšími obmedzeniami. Dostanete sa teda na úsek odbornej literatúry do Britského centra, aj na úsek literatúry pre deti. Časť knižného fondu venovaného mládeži počas rekonštrukcie dočasne premiestnime na úsek literatúry pre deti.

Vo všetkých priestoroch bude zvýšený hluk a prašnosť – ospravedlňujeme sa vopred za všetky vzniknuté obmedzenia.

kolektív Krajskej knižnice v Žiline

1 komentár k “Prichádza rekonštrukcia…”

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.