Týždeň slovenských knižníc 2020

Týždeň slovenských knižníc v Krajskej knižnici v Žiline 2.3. – 8. 3. 2020

Týždeň slovenských knižníc je celoslovenské podujatie, ktoré sa koná od roku 2000 v knižniciach po celom Slovensku a stal sa knižničnou marcovou tradíciou. Za jeho iniciovaním stojí Slovenská asociácia knižníc. Ambasádorkou TSK 2020 je herečka Eva Pavlíková., členka činohry Divadla Andreja v Nitre. Na celoslovenskej úrovni bude podujatie slávnostne otvorené vo Zvolene.

Pre knihovníkov a knižnice sa TSK stal príležitosťou ako  povedať: Sme tu, sme tu pre ľudí, boli sme tu v minulosti a  máme ambície byť tu aj naďalej, sme tu dlho a predsa sme iní ako pred rokmi..

Krajská knižnica v Žiline sa zapája každoročne množstvom podujatí, dňom otvorených dverí alebo knižničnou hliadkou.

V roku 2020 sa aj počas tohto týždňa realizuje obnova prízemia, takže centrálna knižnice pracuje v provizórnom režime. Podujatia pre verejnosť sú zrušené.  Knižnica to prijala ako výzvu a rozhodla sa poukázať na to, že svoje služby poskytuje aj na iných miestach v meste, na svojich pobočkách. Tieto pobočky sú pre ľudí vo svojej lokalite dôležitou súčasťou kultúrneho života. Čo však knižnica poskytne aj v centrálnej budove je bezplatné zápisné pre deti do 15 rokov.

Obdobne ako po iných slovenských miestach  budú po Žiline a jej vybraných okrajových častiach prechádzať knižničné hliadky a hľadať ľudí, ktorí na verejnosti čítajú. Tomu, koho prichytia sa poďakujú za túto osobne aj spoločensky prínosnú aktivitu tým, že mu darujú poukaz na bezplatnú registráciu na 365 dní.  Z centrálnej knižnice hliadka vyrazí do mesta vo štvrtok, v okrajových miestach vždy v iný deń.

Po prvýkrát sme sa zamerali na prezentáciu pobočiek v okrajových častiach mesta. V každej z nich  miestna pobočka knižnice zrealizuje podujatie pre deti a knižničná hliadka odmení prichytených pri čítaní, resp. spropaguje knižnicu u potenciálnych používateľov. Najväčšie pobočky sú Vlčince a Hájik.

Program na sídlisku Vlčince vyplnia  podujatia pre deti, resp. pre deti s rodičmi.
V utorok 3.3.2020 o 11:00 – rozprávanie o dobrodružstvách červeného klbka „O Guľkovi Bombuľkovi“. Podujatie je vhodné pre mladší školský vek.
Vo štvrtok 5.3.2020 o 10:00 – putovanie najznámejšími rozprávkami pomocou čítania a obrázkov „Hráme sa z rozprávkami“ . Podujatie je vhodné pre deti od 5 rokov.

Na pobočke Hájik sme pre deti zo základnej školy pripravili podujatie o Pavlovi Dobšinskom (4.3. 2020 o 9:30). V utorok 3.3.2020 o 13:30 – zábavné popoludnie pre deti  „Hádaj, z ktorej je to rozprávky“  na základe čítania ukážok odhaľovanie názvu rozprávky, vo štvrtok 5.3.2020 o 13:30– zábavné popoludnie pre deti  „Autorská pátračka“ na základe indícií o spisovateľovi uhádnuť jeho meno

Pobočka Solinky na ZŠ Gaštanová pripravila pre mladých čitateľov v piatok 6.3.2020 o 10:00 rozprávanie „Ako sa stať hrdinom“ o tom, ako sa aj malý čitateľ sa môže stať obľúbeným hrdinom z knižky

Menšie pobočky pripravili po jednom podujatí, najmä pre deti najmenšieho veku.

Na pobočke Trnové bude podujatie pre deti materskej škôlky v stredu 4.3.2020 o 10:15 –  Prvý krát v knižnici – prezentácia detských kníh a čítanie príbehov.

Na pobočke Bytčica  pre deti materskej škôlky v stredu 4.3.2020 o 10:.00 hod. bude čítanie z knihy „Spoznaj knižnicu pri čítaní knihy o Magdalénke a psíkovi z knižnice“.

Na pobočke Strážov sa bude konať tvorivá dielňa pre všetkých záujemcov v utorok 3. 3.2020 o 11:00 –  pod názvom „Knižnica ako komunitné miesto“, spojená s výrobou jarných vencov a s prezentáciou kníh o očiste tela po zime a radami od starých mám. Na tvorivé dielne je potrebné si priniesť (bude sa vyrábať venček na dvere): kartónový obal od vajec (2 ks), škrupinky z vajec (polovičky), nožnice, tri eurá na dekoračné potreby.

Podujatie sa nesie pod mottom: Knižnice pre všetkých. Preto – pozývame do knižnice aj Vás.

Tlačovú správu SAK a SSKK o Týždni slovenských knižníc 2020 si môžete prečítať na stránke: http://www.infolib.sk/sk/informacie/tsk-tyzden-slovenskych-kniznic/tsk-2020/

Zuzana Mjartanová, vedúca Odd. knižnično-informačných služieb

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.