Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2021

dni európskeho kultúrneho dedičstva 2021 - podujatia v KKZACieľom DEKD je stimulovať záujem o európske kultúrne dedičstvo, zvyšovať povedomie o ňom, informovať verejnosť o potrebe chrániť ho, podporovať toleranciu voči iným kultúram a upozorniť na sociálne, politické a hospodárske výzvy odvetvia kultúry.

V tomto roku je témou „Heritage: All-Inclusive!” v slovenskej verzii: „Dedičstvo pre všetkých“. DEKD oslavujú spoločné dedičstvo Európy, ale aj našu rozmanitosť. Skúmanie bohatej mozaiky kultúr v Európe podporuje dôveru a porozumenie, väčšiu toleranciu a myslenie presahujúce národné hranice.

Knižné víly

Víly sú súčasťou našej kultúry, sprevádzali našich predkov a povesti o nich zaujímajú aj dnešné deti. Víly tancovali, poznali liečivé rastlinky, tie naše budú aj tvoriť šperky na svoje stretnutia. Čítanie, rozprávanie a aj tvorivé dielne budú súčasťou podujatia. S vílami sa stretnete 8. septembra o 16:30 (podujatie pre deti od 7 do 11 rokov).

Tvoríme pri ľudovej piesni v Literárnom parku

Pieseň je súčasťou života ľudí už odjakživa. Spestruje naše životy, spája ľudí, prináša radosť. Na Dňoch európskeho kultúrneho dedičstva si zaspomíname na ľudovú pieseň v podaní speváčky Mileny Čechovej. Sprevádzať nás bude aj heligónka, na ktorej zahrá Róbert Bukovinský. Pre všetkých sú pripravené aj tvorivé dielne, kde sa bude vyrábať znak nášho mesta Žiliny, technikou linoryt. Podujatie sa uskutoční 13. septembra o 15:00.

Farebný svet

Všetci sme si v niečom podobní, ale všetci sme i rozdielni. Každý jeden je jedinečný. Len spolu, v zhode a priateľstve vytvoríme krásny svet. Príďte k nám na podujatie, v ktorom spravíme sivý svet pestrofarebným. Porozprávame si o podobnosti i rozdielnosti ľudí a o rozmanitosti. Priblížime si to hravou formou cez jednoduchý a etický príbeh s posolstvom, ktorý má podobu komiksu. Podobný komiks sa spolu pokúsime i vytvoriť. Podujatie vhodné pre žiakov 4. a 5. ročníka ZŠ sa bude konať 21. septembre o 11:30.

Nie sme sami, je nás viac

História Slovenska nezačína v roku 1993. Dlhé obdobie sme boli súčasťou Rakúsko-Uhorska a neskôr Československa. Mnohé národy mali vplyv na našu históriu a kultúru. Aké stopy zanechala valaská kolonizácia, rusínska kultúra,  sudetskí Nemci, židovský národ, Turci a mnohí iní na našom území? Zameriame sa najmä na kultúrne dedičstvo, ktoré do istej miery pretrváva dodnes. Skúsime hľadať stopy iných národností aj na území dnešnej Žiliny a okolia. Kde sú najvýraznejšie? Povieme si zaujímavosti, ktoré nie sú doteraz veľmi známe a predsa majú výrazný vplyv aj na súčasnosť. Do histórie sa ponoríme 28. septembre o 11:30, podujatie je vhodne pre študentov SŠ.

Súčasťou nášho programu na DEKD sú aj výstavy: Nové videnie tradičného remesla pre úžitok všetkým ; Výstava výtvarných prác zo súťaže NAPÍŠ*UHÁDNI*ILUSTRUJ*VYHRAJ.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.