Je nás počuť

Všetci, ktorí radi čítame vieme, aký veľký význam má čítanie pre človeka. Vďaka čítaniu môžeme spoznať skutočnosť, posúdiť informácie, či posliniť v nás empatiu.

Projekt Je nás počuť  je spoločnou aktivitou knižníc Žilinského kraja. Tento rok sa k nim však pridávajú aj ďalšie knižnice v rámci Týždňa slovenských knižníc 2022. Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky pani Zuzana Čaputová.

V piatok 4. marca 2022 o 15:30 sa budú niesť čítané úryvky z kníh nielen priestormi knižníc, ulíc, parkov, ale aj online priestorom sociálnych sietí. Krajská knižnica v Žiline zvolila ako ústrednú tému nášho čítania výber ukrajinských autorov.

Ivan Ivanovič Franko je jedným z najvýznamnejších autorov ukrajinskej poézie. Prečítame si ukážku z jeho výberu básní, ktorá vyšla v slovenskom preklade Jána Zambora v roku 1979 pod názvom Prečo sa nikdy neusmeješ. Ide o výber rôznych tém od ľúbostnej poézie cez revolučnú, prírodnú lyriku až po hlboké zamyslenia sa často jednoduchých ľudí žijúcich na dedine. Vonkajšie prežívanie sa strieda s vnútorným, pričom sú neraz v nerovnováhe.

Taras Prochasko patrí k strednej generácii ukrajinských autorov. Je v prvom rade prozaik a esejista. Prečítame si príbeh, alebo skôr úvahu, z jeho knihy, ktorá vyšla v slovenskom preklade pod zaujímavým názvom Z toho sa dá spraviť niekoľko poviedok. Z diela cítiť výrazné autobiografické črty, nechýbajú spomienky na minulosť ani silné opisy prírody. Prochasko vo svojej tvorbe veľmi rád vkladá do textu prvky magického realizmu.

Natalja Ščerba, Časodejovia,  – dnes už moderná klasika fantazijnej literatúry, knižný hit, ktorý si získal srdcia nielen mladých čitateľov na celom svete. Skvelý a pútavý zástupca svojho žánru od ukrajinskej autorky býva niekedy označovaný ako slovanský náprotivok Harryho Pottera.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.