Nauč ma pliesť, ja ti budem čítať

Počas pandémie koronavírusu sa mnohí z nás rozhodli rozvíjať svoje záľuby. Niekto viac športoval, iní sa venovali čítaniu kníh a mnohí znovuobjavili čaro tradičných ručných prác. V Krajskej knižnici v Žiline sme chceli tento návrat k tradíciám podporiť, a preto sme založili Klub ručných prác. Chceli by sme, aby sa účastníci mohli stretávať a spoločne tvoriť v príjemnej atmosfére knižnice. Okrem budovania nových vzťahov sa môžu navzájom učiť nové techniky alebo vzory. Nákup materiálu pre klub finančne podporilo Mesto Žilina.

Účastníčky klubu sa prvýkrát stretli posledný májový deň, v utorok o 16:00h. Spoločne sa zhodli, že tento deň a čas im vyhovuje a chcú sa takto stretávať aj naďalej. Už na prvom stretnutí sa z tašiek a kabeliek vynorili rozpracované výšivky, nedokončené ponožky a svetre. Všetkých však najviac zaujali háčkované hračky, ktoré priniesla pani Alena. Na ďalšom stretnutí sa háčkovali myšky, bábiky, ale aj futbalová lopta.

„Teším sa, že sa v knižnici môžem stretnúť s ďalšími, ktorí majú radi ručné práce. Sama štrikujem od mladosti, no nikdy som nemala čas naučiť sa háčkovať. Teraz keď som na dôchodku, mám čas aj na toto. Dnes som začala háčkovať loptu pre môjho malého vnuka.“ vraví pani Lýdia. Ďalšie účastníčky klubu si pochvaľujú, ako im ručné práce pomohli pri rehabilitácii úrazov prstov. Aj po hodine spoločného stretnutia stále nachádzajú nové témy na rozhovor.

Klub ručných prác nadväzuje na Tvorivý klub, ktorý po dlhých mesiacoch v týchto dňoch obnovuje svoju činnosť. „Generácie si toho môžu navzájom mnoho odovzdať. V Krajskej knižnici v Žiline sa generácie prirodzene stretávajú a seniori tu už majú vytvorené podmienky pre svoje kultúrne vyžitie, napríklad na Tvorivom klube kreatívnych techník, či pre vzdelávanie napr. na tréningoch pamäti alebo počítačových kurzoch. Budeme radi, keď sa do Klubu ručných prác pridajú aj mladší, ktorí sa môžu stať novými nositeľmi tradícií.“ hovorí Katarína Šušoliaková, riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Dodáva: „Účastníkom klubu chceme ponúknuť aj hlasné čítanie kníh. Niektorí naši pracovníci prešli tréningom biblioterapie a radi by sme takto spojili ručné práce s čítaním kníh z nášho fondu.“

Ak vás predstava tvorenia v Krajskej knižnici v Žiline zaujala, radi vás privítame každý utorok o 16:00 na Klube ručných prác. Počas letných prázdnin sa klub bude stretávať o 15:30. Momentálne sa venujeme háčkovaniu, ale ste vítaní s akoukoľvek záľubou či rozpracovaným projektom. Ak by ste si chceli vyskúšať iné tvorivé techniky, sledujte internetovú stránku knižnice pre aktuálne termíny stretnutí Tvorivého klubu.

Anna Berthotyová

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.