Krajská knižnica v Žiline je európska

Knižnica roka je cena ministerky kultúry SR, ktorou oceňuje knižnice, ktoré v danom roku urobili najväčší pokrok alebo sú momentálne na vrchole trendov v knihovníctve. Za rok 2020 túto cenu získala Krajská knižnica v Žiline. Aby sa ďalej rozvíjala, zapojila sa do európskeho programu DOORS – Digitálny inkubátor pre múzeá. Inkubačný program pozostáva z dvoch častí, v ktorých môže Krajská knižnica v Žiline rozvíjať svoj pilotný projekt a následne ho realizovať. Celý projekt je zastrešený konzorciom Ars Electronica, Museum Booster a Ecsite.

Hoci do projektu sú zapojené najmä múzeá, projekt Krajskej knižnice v Žiline bol jedným zo 40 vybraných návrhov rôznych kultúrnych inštitúcií z celkovo 20 krajín, ktoré sa dostali do prvej fázy projektu. Pilotný návrh Krajskej knižnice v Žiline predstavuje podporu „obsahového marketingu“ zameraného najmä na tvorbu videí a podcastov z knižnice. „Videá i iný obsah, ktorý produkujeme, tvoríme popri našej knihovníckej práci. Chceme tak čo najviac priblížiť naše knihy a našu prácu. Myšlienka podcastu sa zrodila minulú jeseň, keď sme postrehli popularitu tohto druhu obsahu medzi kolegami.“ hovorí Martina Zubčeková, jedna z pracovníčok zodpovedná za marketing Krajskej knižnice v Žiline, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Tri knihovníčky sa zúčastňujú na online workshopoch realizovaných od konca apríla do konca júna. Zoznámili sa s pilotnými projektami ostatných žiadateľov, predstavujú vlastné nápady a postrehy a reprezentujú Krajskú knižnicu v Žiline na európskom fóre. „Na príkladoch z praxe a následných diskusiách sa učíme novým a inovatívnym prístupom v digitálnej, ale aj personálnej rovine. Osvojujeme si nové poznatky o súčasných digitálnych možnostiach pre kultúrny sektor, ale aj zručnosti v oblasti vedenia ľudí, stratégiách riešenia problémov, komunikácie, efektívnejšieho riadenia projektovej činnosti a plánovania do budúcnosti s ohľadom na digitalizáciu kultúrnych inštitúcií.“ vyjadrila sa Michaela Vaclaviková, ďalšia z knihovníčok, ktorá sa na workshopoch zúčastňuje.

„Zároveň sa otvára príležitosť pre partnerskú spoluprácu s inými inštitúciami v Európe a veľký prínos vidíme aj v zdieľaní skúseností ostatných účastníkov programu, z chýb ktorých, ale hlavne z dobrých nápadov sa môžeme do budúcna poučiť a inšpirovať,“ pridáva Katarína Šušoliaková, riaditeľka knižnice. „Vďaka plánovanej spolupráci s marketingovou spoločnosťou dokážeme adresnejšie osloviť cieľovú skupinu tvoreného obsahu, či už prostredníctvom sociálnych médií alebo reklamy, čím sa knižnica zviditeľní a ako dúfame, ponúkne svoje služby širšiemu spektru návštevníkov v našom meste,“ dodáva. Projekt je teda prínosný nielen pre knižnicu ako inštitúciu, ale v konečnom dôsledku aj pre jej čitateľov a návštevníkov. Vďaka mnohým nápadom, inšpiráciám od ostatných účastníkov projektu a novo nadobudnutým vedomostiam bude knižnica môcť zlepšiť komunikáciu a svoju vlastnú prezentáciu v digitálnej rovine.

Anna Berthotyová, Krajská knižnica v Žiline

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.