Letné prázdniny v knižnici a detská čitateľská súťaž

V Krajskej knižnici v Žiline sa môžete tešiť na pestrý a bohatý program, ktorý sme si pripravili nielen pre deti! Už v pondelok 4. júla o 10:00 to bude vaše obľúbené podujatie Klub u Knihuľky, vhodné pre deti od 1 do 4 rokov, v sprievode ich rodičov. Tentoraz to bude o Veľkej nude: Tim a Pim od spisovateľa Ľuboslava Paľa. Prostredníctvom veselých aktivít si prečítame príbeh o dvoch malých myšiakoch.

V stredu 6. júla o 14:00 sa dozviete o japonskej kultúre od japonskej rodáčky Sachiko Fujii a zároveň jej dcéra Anna Nanami Chmurova porozpráva viac o tom, ako sa neprestať zlepšovať v hre na piane. Prednáška bude v anglickom jazyku.

Cez letné prázdniny pokračujeme v prehlbovaní digitálnych zručností pre starých rodičov a ich vnúčatá. Budeme sa stretávať každý štvrtok (od 7. júla do  25. augusta) v čase od 10:00 do 12:00 a preberieme si vždy inú tému. Spomenieme aj Micro:bity; Micro:bit gitara; Mboty a 3D tlač. Seniori so sebou môžu zobrať svoje vnúčatá vo veku od 7 do 12 rokov. Z dôvodu obmedzeného počtu účastníkov je nutné prihlásiť sa na podujatie vopred, na emailovej adrese pckurzy@krajskakniznicazilina.sk.

Deti vo veku od 5 rokov, v sprievode ich rodičov, sa môžu tešiť na pestrý program každý utorok od 10:00 v Literárnom parku za knižnicou. Zašportuj si s nami, Ako žiješ chrobáčik, Najobľúbenejší animovaní hrdinovia, O kohútikovi a sliepočke, Poďme spolu do lesa, Papier a jeho podoby, Nie je voda ako voda sú témy, ktoré vašim deťom zábavnou hravou formou predstavíme.

Na Klub u Knihuľky sme nezabudli ani v auguste. Poznáte rozprávku o kozliatkach? Určite áno, preto si v pondelok 8. augusta o 10:00 spoločne zahráme divadlo. Okrem spoznávania nových slov budeme počítať a zopakujeme si časti dňa. Spoločne si zaspievame a zatancujeme. Podujatie je vhodné pre deti od 1 do 4 rokov, v sprievode ich rodičov.

Aj naďalej sa cez prázdniny plánuje každý utorok od 14:00 v knižnici stretávať obľúbený Klub ručných prác. Stačí si priniesť so sebou vydarený výrobok alebo práve rozpracovanú výšivku či sveter. Alebo nemusíte nosiť nič, len sa prísť naučiť niečo nové. Klub je vhodný pre všetky vekové kategórie.

Rozprávkový večer v knižnici bude večerným prázdninovým stretnutím. Do čarovného košíčka ukryjeme rozprávkové postavičky, ktoré budeme spolu spoznávať. Založíme si vydavateľstvo, v ktorom si vyrobíme vlastnú knihu a pohľadnicu. Večer zakončíme divadelným predstavením. Vo štvrtok 4. augusta od 17:00 do 20:00 bude v knižnici večer plný prekvapení! Počet záujemcov je však obmedzený, preto je dôležité sa vopred prihlásiť mailom na adrese deti@krajskakniznicazilina.sk (prihláška).

Ak radi tvoríte alebo sa chcete niečo nové naučiť, tak Tvorivé dielne vo štvrtok 7. júla o 13:15 (výroba papierovej hviezdičky), v utorok 19. júla o 13:15 (výroba obrazov sypaných z piesku) a v utorok 30. augusta o 13:15 (výroba šitých náušníc) sú pre vás ideálne.

A okrem toho, pre veľký záujem detí o čítanie cez prázdniny minulý rok, vyhlasuje aj toto leto Krajská knižnica v Žiline, inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, detskú čitateľskú súťaž s názvom Leto s knihou. Chceme tým opäť pripomenúť a zdôrazniť dôležitosť čítania nielen u detí, ale aj tínedžerov. Čitateľská výzva bude prebiehať od 1. júla do 31. augusta 2022.

Súťaž bude rozdelená do dvoch vekových kategórií: od 6 do 9 rokov a od 10 do 15 rokov. Deti musia splniť zadané čitateľské úlohy, ktoré nájdu v čitateľskom zápisníku. Môžu si ho vyzdvihnúť priamo v knižnici na detskom oddelení alebo stiahnuť z web stránky knižnice.

Vyplnený čitateľský zápisník treba priniesť po prázdninách (najneskôr do 9. septembra) na detské oddelenie alebo poslať emailom na adresu deti@krajskakniznicazilina.sk. Z každej vekovej kategórie po prázdninách vyžrebujeme troch víťazov, ktorí získajú pekné vecné ceny.

Tešíme sa na Vás na podujatiach a na Vaše vyplnené zápisníky. Nech ich máme čo najviac.

Šťastné a veselé prázdniny! Do čítania, kamaráti.

Mgr. Jana Neslušanová, Koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.