Nie je to SCI-FI

Vesmírny týždeň v Krajskej knižnici v Žiline pri príležitosti 50. výročia poslednej misie na Mesiac. 

V decembri 2022 uplynulo 50 rokov od chvíle, kedy stál človek naposledy na Mesiaci. Bol ním astronaut so slovenskými koreňmi, Eugene Andrew Cernan. Jeho prvá návšteva Mesiaca bola zároveň poslednou návštevou človeka na vesmírnom súputníkovi Zeme. Skončila sa misia Apollo 17.

23. január – 28. január 2023, Krajská knižnica v Žiline, Ul. A. Bernoláka 47

Krajská knižnica v Žiline a Krajská hvezdáreň v Žiline, inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, s finančnou podporou Veľvyslanectva USA na Slovensku pripravili vesmírny týždeň v knižnici pod názvom Nie je to sci – fi. Na realizáciu podujatí prispejú zapožičaním výstavných predmetov obec Vysoká nad Kysucou a Kysucké múzeum v Čadci. Hvezdáreň vo Valašskom Meziříčí poskytne maketu rakety Saturn V.

Ak by Cernanovi starí rodičia neopustili Slovensko, nosil by meno Čerňan a možno by celý život prežil na Kysuciach. Zhoda okolností však dala svetu astronauta, ku ktorému sa hlásia aj Slováci. Informácie o jeho pôvode a živote, o jeho vesmírnych cestách a o známom kozmickom projekte, ako aj všeobecne o našej planetárnej sústave a Mesiaci môžu záujemcovia získať počas týždňového maratónu podujatí v krajskej knižnici. Na slávnostnom otvorení v pondelok 23.1.2023 o 17.30 sa zúčastnia významní hostia, medzi inými aj veľvyslanec USA na Slovensku Guatam A. Rana. “Zvedavosť je podstatou ľudskej existencie. – Tento citát patrí americkému astronautovi slovenského pôvodu Eugenovi Cernanovi, veliteľovi Apollo 17, mužovi, ktorý ako zatiaľ posledný kráčal po Mesiaci. Je mi veľkou cťou, že môžem byť dnes tu na otváraní týždňa, ktorý nasýti a ďalej inšpiruje ľudskú zvedavosť. Som o to radšej, že vesmírny týždeň v knižnici sa otvára pre mladých študentov a študentky, ktorí majú príležitosť urobiť pokrok vo vede, výskume a cestách do vesmíru. Eugen nezabúdal na svoj pôvod a navštívil rodisko svojich rodičov vo Vysokej nad Kysucou v roku 1994 za prítomnosti amerického veľvyslanca. A dnes v roku 2023, keď oslavujeme 30. výročie slovensko-amerických vzťahov som rád, že v jeho posolstve môžeme pokračovať spoločne.” Veľvyslanec Gautam Rana pri príležitosti otvorenia podujatia.

 Nepochybne atraktívnou bude prítomnosť prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu. Úvodný deň programu tak hviezdne ukončí jeho prednáška Vesmírna misia Štefánik.

S misiou Apollo 17 a s osobnosťou E. A. Cernana oboznámi verejnosť výstava E. A. Cernan, posledný človek na Mesiaci, ktorej časť exponátov bude zapožičaná z pamätnej izby vo Vysokej nad Kysucou. Návštevníkov zaujme drôtená socha astronauta oblečeného v skafandri, či niekoľko menších exponátov súvisiacich s letom na Mesiac. Cernan do vesmíru letel spolu trikrát. Prvýkrát ako pilot na kozmickej lodi Gemini IX-A v roku 1966, v roku 1969 ako pilot lunárneho modulu Apollo 10 a tretí vesmírny let absolvoval v roku 1972 ako veliteľ lode Apollo 17 v rámci misie na Mesiac. Výstava, ktorá prezentuje jeho profesionálnu kariéru i súkromný život, bude prístupná od pondelka 23.1.2023 do soboty 28.1.2023.

Dominantou knižnice počas týždňa bude mobilné planetárium. Pracovníci hvezdárne ho postavia na prízemnom podlaží a v pravidelných intervaloch budú oboznamovať školské kolektívy s Mesiacom a kozmickými letmi počas špeciálnych fulldome vzdelávacích programov. Programy sú určené pre deti materských škôl, žiakov a študentov so vstupmi o 8:30, 9:30 a 10:30 hod. (na vstupy do planetária je potrebné sa vopred objednať). Pre verejnosť bude planetárium sprístupnené v pondelok 23.1.o 16:00 a v stredu 25.1. o 17:00 hod., záujemcovia si musia rezervovať vstup na webovej stránke knižnice www.krajskakniznicazilina.sk. Dobrovoľníci z radov detských návštevníkov si budú môcť overiť svoje vedomosti kvízom v sobotu 28.1. o 10:30 hod., dospelí záujemcovia si môžu prísť zasúťažiť v piatok 27.1.2023 o 17:00 hod. a odniesť si zaujímavé ceny.

Okrem prednášky Ivana Bellu zaujímavé informácie prinesú ďalšie dve podujatia.

Dňa 24.1.2023 o 17:00 hod. odznie prednáška Mgr. Kristíny Vlčkovej E. A. Cernan a jeho vesmírne misie. Starí rodičia Štefan a Anna Čerňanovci pochádzali z kysuckej dediny Vysoká nad Kysucou a lektorka sa bude snažiť nájsť odpovede na otázky, kadiaľ viedli ich kroky a kroky ich potomkov, aby sa jedného dňa mohol ich vnuk prechádzať mesačným povrchom.

Vo štvrtok 26.1.2023 Krajská knižnica v Žiline a Krajská hvezdáreň v Žiline pozýva verejnosť na prednášku RNDr. Stanislava Kanianskeho Planetárna obrana – Zem v ohrození.

V prípade priaznivého počasia vesmírny týždeň vyvrcholí v piatok večer (alternatívne v sobotu) o 17:00 – 20:00 hod. programom Mesiac na dohľad, t.j. pozorovaním Mesiaca cez teleskop v blízkosti iného mesiaca, Mesiaca na zemi. Pracovníci hvezdárne postavia neďaleko knižnice na ulici Tomáša Ružičku 5 metrov vysoký svietiaci mesačný model. Záujemcovia o pozorovanie sa navyše budú môcť zohriať horúcim „hviezdnym“ punčom.

Do knižnice pribudnú nové knihy s vesmírnou tematikou a zároveň si návštevníci môžu spríjemniť čas spoločenskými hrami na tému vesmír, planéty a kozmonautika pod názvom Hravý vesmír.

Krátko pred návratom do lunárneho modulu Cernan povedal:
„Keď teraz naposledy kráčam po Mesiaci, dúfam, že to nebudú posledné kroky nadlho a že budúcnosť ukáže, že dnešný vývoj ukul ďalší osud ľudstva. My opúšťame Taurus-Littrow v mieri, tak, ako sme sem prišli. Nech tí, ktorí sa sem vrátia, prídu v mieri a v pokoji pre celé ľudstvo.“

Súčasný vývoj v kozmonautike a misia Artemis1 dávajú nádej, že tieto slová sa naplnia. Knižnica a hvezdáreň pozývajú všetkých, ktorí chcú poznať minulosť a zároveň chcú ostať v obraze súčasnosti.

Zuzana Mjartanová

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.