V Žiline sme oslavovali 50. výročie posledného letu na Mesiac

Krajská knižnica v Žiline spolu s Krajskou hvezdárňou v Žiline pripravili pre verejnosť zážitkový „vesmírny“  týždeň pod názvom Nie je to sci-fi. Jeho slávnostné otvorenie sa konalo za prítomnosti veľvyslanca USA na Slovensku Guatama Ranu, predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej, primátora mesta Žilina Petra Fiabáne, prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu, poslancov zastupiteľstva ŽSK, primátorov miest a starostov obcí a ďalších hostí. Do priestorov knižnice ich lákal obrovský model mesiaca nainštalovaný pod večernou oblohou.

Najväčšou atrakciou bolo nielen svojou veľkosťou, ale najmä účasťou, mobilné planetárium. Nielen školské kolektívy, ale aj verejnosť v ňom mohli sledovať hviezdnu oblohu tak, ako ju vidíme už len v najodľahlejších miestach našej planéty. Spolu 620 záujemcov sa zblízka pozrelo nielen na súhvezdia, ale aj napríklad na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS.

Vesmír takmer na dosah priniesla aj virtuálna realita. Okuliare s filmom o misii Apollo 17 si vyskúšalo 36 záujemcov. Okrem krátkeho filmu mohli pozorovať aj raketu Saturn 5, lunárny modul, skafander astronauta či lunárny rover. VR okuliare chceme v blízkej budúcnosti sprístupniť širokej verejnosti so širšou ponukou filmov či hier.

Zmenšené modely rakety Saturn 5, či lunárneho modulu, mohli návštevníci knižnice obdivovať aj naživo. Okrem toho približne 500 návštevníkov výstavy videlo dvoch kozmonautov v životnej veľkosti, pamätnú známku či úlomky skutočnej rakety. Niektoré artefakty boli zapožičané z Kysuckého múzea v Čadci a z Obecného úradu Vysoká nad Kysucou. Spoluprácu všetkých organizácií uľahčoval Úrad Žilinského samosprávneho kraja. Modely a menšie artefakty dopĺňala výstava plagátov o kozmonautike. Táto podrobnejšie informovala o vesmírnych programoch v minulosti i súčasnosti, o Mesiaci či konkrétne misiách Apollo. Najväčšia pozornosť bola venovaná práve Eugenovi A. Cernanovi, ktorý mal korene v našom kraji, v obci Vysoká nad Kysucou.

Bezpochyby najväčším lákadlom boli prednášky pre verejnosť. O misii Štefánik hovoril jej účastník, slovenský kozmonaut Ivan Bella, viac o živote a vesmírnych misiách E.A. Cernana rozprávala Kristína Vlčková a o planetárnej obrane účastníkom prednášal Stanislav Kaniansky. V spoločenskej miestnosti knižnice sa na prednáškach vystriedalo viac ako 270 návštevníkov.

Deti mali možnosť s vesmírom sa aj tak trochu „pohrať“. Viac ako 200 detí si na tvorivých dielňach vytvorilo malého astronauta, lietajúci tanier či malý Mesiac. Okrem toho si vždy popoludní mohli prísť zahrať rôzne spoločenské hry. Až 40 skupiniek si vyskúšalo puzzle, Hravý vesmír, 50 nebeských objektov alebo Catan: Hviezdoplavci. Tieto aj ďalšie spoločenské hry budú naďalej sprístupnené vo fonde Krajskej knižnice v Žiline. Okrem toho do fondu pribudlo aj množstvo kníh s tematikou vesmíru a kozmonautiky.

Širokej verejnosti sme ponúkli dva kvízy a počas celého týždňa sme premietali film o misii Apollo 17. Pre záujemcov bol k dispozícii aj dvojjazyčný leták o E.A. Cernanovi. Návštevníci si odniesli stovky odznakov s nápisom Nie je to sci-fi. Veríme, že tak ako majú naši čitatelia radi knihy sci-fi, našli si to vedecké aj v našej spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline a vesmírne lety im nie sú až tak vzdialené. Aktivitu finančne podporila Americká ambasáda v Bratislave. Tešíme sa na vás opäť nabudúce.

Mgr. Anna Berthotyová

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.