Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2023

Knižné víly
Víly sú súčasťou našej kultúry, sprevádzali našich predkov a povesti o nich zaujímajú aj dnešné deti. Víly tancovali, poznali liečivé rastlinky, tie naše budú aj tvoriť šperky na svoje stretnutia. Čítanie, rozprávanie, tvorivé dielne budú súčasťou podujatia vo štvrtok 7. septembra o 17:00. Tešíme sa na Vás v Literárnom parku za knižnicou, v prípade nepriaznivého počasia v rozprávkovej miestnosti. A tak ako aj minulý rok, príde aj naša vzácna víla Spievanka, ktorá bude spievať s deťmi. (pre deti od 4 do 11 rokov v sprievode rodičov)

Folklórny súbor Nezábudka ako súčasť kultúrneho dedičstva našich predkov
Nezabudnuteľné vystúpenie folklórneho súboru Nezábudka z Centra sociálnych služieb TAU Turie vás prenesie do histórie a priblíži slovenské kultúrne dedičstvo. Obdivuhodné pestré kroje, tance a živé melódie zas pripomenú dômyselnosť našich predkov a bohatú kultúru našej krajiny. Súčasťou podujatia budú aj ukážky paličkovanej čipky, ktoré predvedú členky Klubu paličkovanej čipky z obce Turie. To všetko môžete vidieť v našej knižnici v stredu 13. septembra o 16:00.

Odkaz ľuďom 21. storočia
Posledné desaťročia sa svet hýbe neuveriteľným tempom. Sú veci, nad ktorými sa dnes už len usmievame, ktoré pretrvávajú alebo sa k nim stále vraciame. Prebehneme spolu dvadsiate storočie, zameriame sa na techniku, módu, hudbu, reklamy, filmy, stavby, vynálezy, predstavíme si idoly a vzory našich predkov. Čo nám zanechali naši starí rodičia a čo nám odovzdávajú naše mamky a otcovia? A čo odovzdáme ďalším generáciám my? Zúčastnite sa pútavej cesty naprieč minulým storočím, ktorá nám pripraví mnohé nečakané prekvapenia… Podujatie pre organizované kolektívy – 2. stupeň SŠ v utorok 19. septembra o 10:30.

Legendy a mýty starých Slovanov v podaní Zuzany Kuglerovej
Beseda so Zuzanou Kuglerovou, ktorá predstaví tvorbu od regionálnych povestí: Kliatba kožušníkovej vdovy, Turkova stupaj, Veľká kniha slovenských povestí až po najnovšiu povesťovú tvorbu so zameraním na obdobie Keltov a Starých Slovanov. Podujatie pre organizované kolektívy – 4. a 5. ročník ZŠ v utorok 26. septembra o 9:00.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.