Digitálne zruční seniori

Krajská knižnica v Žiline organizovala od februára do októbra 2023 projekt Seniori programujú v Krajskej knižnici v Žiline, ktorý sumou 10 000 € podporil Fond SK-NIC. Náplňou projektu boli tri cykly kurzu Digitálna pripravenosť, dva cykly kurzu Smartfóny a štyri letné podujatia Hravého programovanie pre seniorov a ich vnúčatá.

Február a marec boli venované príprave učebných materiálov, organizačným stretnutiam a propagácii projektu, samotné kurzy sa začali v apríli 2023. Počas siedmych mesiacov sa v rámci projektu zaučilo na prácu s počítačmi 22 seniorov, na ovládanie smartfónov 12 seniorov a letných programovacích stretnutí sa zúčastnilo 28 seniorov a ich vnúčat.

„V dnešnej digitálnej dobe je pre seniorov čoraz náročnejšie sa zorientovať. Úkony, ktoré si pred nedávnom vedeli vybaviť osobne, telefonicky alebo poštou sa presunuli do online priestoru, v ktorom sa naši seniori často nevyznajú. Ako knižnica cítime, že je našou povinnosťou podať im pomocnú ruku a práve preto organizujeme kurzy digitálnych zručností,“ zhodnotila pred začiatkom aktualizácie projektu riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline, Mgr. Katarína Šušoliaková.

Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, už niekoľko rokov úspešne organizuje počítačové kurzy pre seniorov so zameraním na rôzne aspekty práce s počítačom. Okrem nich ponúkame seniorom tiež kurzy angličtiny, tréningy pamäti či kurzy ručných prác a tvorivé dielne.

Kurzy Digitálnej pripravenosti boli zamerané na prácu s počítačom. Počas piatich stretnutí sa seniori prepracovali od jeho zapnutia až po založenie a používanie vlastného emailu. Náplňou kurzov bola napr. aj  práca s textovým a tabuľkovým editorom,  objednanie sa k lekárovi, vyhľadanie vlakového či autobusového spojenia, ale aj bezpečnosť na internete. Pani Milka, absolventka kurzu Digitálnej pripravenosti chválila stretnutia slovami: „Je to veľmi dobrá vec, v dnešnej dobe by som povedala, že až nevyhnutná. Ďakujem za kurz, prídem aj druhý raz!“

Kurz Smartfóny sa skladal z dvoch stretnutí, počas ktorých sa seniori dozvedeli viac o nastaveniach vlastných telefónov, pripojili sa na knižničnú wifi sieť a spoznali rôzne užitočné aplikácie.

Letné podujatia so spoločným názvom Hravé programovanie sa postupne venovali micro:bitom (2 stretnutia), cutebotom a modelovaniu pre 3D tlačiarne. Práca s micro:bitmi a cutebotmi učí základy programovania, ale tiež pomáha rozvíjať logické myslenie. 3D modelovanie zlepšuje priestorovú predstavivosť. Účastníci si vymodelovali personalizované kľúčenky, ktoré sme pre nich následne v knižnici vytlačili na 3D tlačiarňach.

Stretnutia zo série Hravé programovanie organizujeme pre seniorov aby sme im ukázali, že s výpočtovou technikou sa dá aj zabaviť, aj niečo nové naučiť. Možnosť ich vnúčat pridať sa k týmto podujatiam pomáha prehlbovať medzigeneračné vzťahy a seniori s deťmi si cez spoločne strávené chvíle vytvárajú nové spomienky. Je radosť vidieť vnúčatá, ako (väčšinou) trpezlivo vedia svojim starým rodičom pomôcť pri práci s počítačom a ďalšími zariadeniami,“ hovorí jedna z lektoriek kurzov, Mgr. Lucia Hrušková.

Ako knižnica sa chceme veľmi pekne poďakovať Fondu SK-NIC, bez ktorého finančnej podpory by sme kurzy nemohli bezplatne ponúknuť našim seniorom.

Ida Berthotyová, Krajská knižnica Žilina, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.