Komiks ako umenie ; Súčasná povesťová tvorba v slovenskej literatúre

plagát1. Komiks je označenie pre sekvenčne usporiadanú postupnosť obrázkov alebo podobných znakov (okrem animovaného filmu), ktorá sprostredkúva informácie (najčastejšie rozpráva príbeh alebo opisuje nejaký dej) a/alebo na čitateľa esteticky pôsobí.

Komiks sa dnes považuje za samostatné umenie či žáner. Ide o spojenie literatúry a výtvarného umenia. Workshop sa bude venovať súčasnému slovenskému komiksu s ukážkami diela.

Lektorky: Sestry Ivana a Zuzana Jančové

Ivana veľmi rada píše poviedky, príbehy a najnovšie aj komiksy. Jej sestra Zuzana veľmi rada kreslí. Obe sestry tak tvoria dokonalý tím na to, aby spolu vytvárali komiksy, ktoré tak milujú. Vymysleli vlastný komiksový svet so slovenskými hrdinami, no ich príbehy v sebe skrývajú oveľa viac. Vždy sa venujú nejakej dôležitej spoločenskej téme či nesú odkaz mladým ľuďom (ochrana životného prostredia, diskriminácia, demokracia). Komiks Peter: Skúška, Artúr – Čierny Peter je príbeh, kedy už Peter neštuduje, ale snaží sa nájsť si prácu. Komiks Eco&Tank, ktorý sa venuje ekologickým témam, po ňom nasledoval komiks Demo&Diana. Ten vznikol ako podpora mladých vyjadriť si svoj názor pred voľbami. Najnovším komiksom je Čiernovlasý princ, ktorý je iný než všetci ostatní a tým trpí. Túto postavu čaká veľmi zaujímavý osud a pochopí, že byť iný je normálne. Tlač posledného komiksu Čiernovlasý Peter podporilo Ministerstvo kultúry SR. Komiksy sú prístupné pre všetkých v online verzii na našej web stránke sestryjancove.sk.

plagát2. Súčasná povesťová tvorba v slovenskej literatúre (propagačno-vzdelávacie podujatie pre školy)

Povesti vznikajú ako reflexia na udalosti, viažuce sa ku konkrétnemu miestu, sú historickým odkazom na spoločenské dianie v konkrétnom čase. Zachytávajú ho v presne špecifikovanej spoločenskej, politickej a ekonomickej klíme očami jednoduchého človeka, rozprávača, ktorý je buď interpretom „počutého“, alebo priamym účastníkom udalosti, o ktorej rozpráva. Je to viditeľné najmä na konkretizácii miesta a času. Vkladom rozprávača bývajú často krát fantazijné prvky, ktoré však nie sú podmienkou povesti, skôr jej ozvláštnením.

Ľudová povesť je v súčasnosti skôr v útlme, pretože na literárnu scénu vstúpilo mnoho autorov s vlastným autorským vnímaním historických udalostí – súčasných autorov, ktorí žáner povesti dostávajú do inej roviny – Zuzana Kuglerová, prvá dáma slovenských povestí.

Zuzana Kuglerová – slovenská spisovateľka a novinárka. Založila a vydávala detský časopis Dúha. V súčasnosti je spoluzakladateľkou Združenia internetových autorov Pars Artem a vydavateľkou internetového e-magazínu o literatúre. V roku 2017 jej Fond na podporu umenia udelil štatút profesionálnej spisovateľky za jej celoživotnú prácu v oblasti literatúry. Zuzana Kuglerová sa zo začiatku venovala písaniu poézie, ktorú publikovala v časopisoch a zborníkoch Nové slovo, Nedeľná Pravda, Smena. Neskôr po literárnej odmlke začala písať prózu.  Za jej záujem o dediny Slovenska, ktorý pretavila do viacerých svojich historických románov a povestí, právom patrí označenie Prvá dáma slovenských povestí. Jej tvorba bola preložená do viacerých svetových jazykov.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.