Slovenská exilová kultúra – Slovenský literárny exil 1939

plagátPrezentačno-vzdelávacie podujatie so spisovateľom, literárnym historikom Petrom Cabadajom.  Podujatie sa bude konať v utorok 14. mája 2024 o 9:00 a o 11:oo.

„…v ďalekom i bližšom svete sa nachádzajú unikátne pramenné materiály v podobe početných rukopisných pozostalostí a archívov, ktoré vydávajú autentické svedec¬tvo o mnohorozmerných aktivitách príslušnej slovenskej diaspóry a obetavých jednotlivcov, neúnavne bojujúcich o zachovanie našej identity v často nežičlivých podmienkach ďaleko od rodného prístavu. Akosi si nedokážeme či ne-chceme uvedomiť, že tento mimoriadne cenný materiál literárnej, historickej, politickej, diplomatickej, vedeckej a inej proveniencie tam nebude večne. Máme už dostatok výstražných skúseností, že smrťou jednotlivých aktérov slovenského exulantského spoločenského pohybu a ich najbližších príbuzných sa rukopisy, archívy, knižnice a ďalšie memorabílie neoceniteľného významu definitívne stratia nevedno kde.“ (Cabadaj, 1997).

A je literárna tvorba našich krajanov žijúcich v zahraničí skutočne naša? Prezentácia vybranej  slovacikálnej poézie a prózy, ktorá vznikla za hranicami Slovenska inšpirovaná knihou Slovenský literárny exil 1939  – 1990 (Martin: Matica slovenská, 2002). Doteraz ide o jedinú monografiu, ktorá príslušnú tematiku komplexnejšie reflektuje.

Svoj záujem o podujatie prosím nahláste do 7. mája 2024 na email: neslusanova@krajskakniznicazilina.sk alebo telefonicky: 0908/946 421.

Podujatie je realizované v rámci projektu Na vlnách literatúry v knižnici (Program Umenie pre školy 2024). Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.