Svetlo noci

plagát

Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, usporiadala minulý rok pri príležitosti 50. výročia poslednej misie na mesiac Vesmírny týždeň. Pre vysokú návštevnosť a priaznivé ohlasy účastníkov aktivít Vesmírneho týždňa sa bude od 13. do 17. mája 2024 konať jeho druhý ročník, tentokrát pod záštitou Amerického centra Žilina. Keďže 16. máj je Medzinárodným dňom svetla, tohtoročný vesmírny týždeň sme nazvali Svetlo noci a budeme počas neho rozoberať aj tému svetelného znečistenia.

Týždeň začneme v pondelok 13. mája o 17:00 prednáškou Vesmírne desatoro doc. RNDr. Rudolfa Gálisa, PhD. Predstaví nám na nej desať fascinujúcich faktov o vesmíre, od jeho rozpínania až po reliktové žiarenie.

Ďalší odborník na vesmír, RNDr. Stanislav Kaniansky, nás prevedie najnovšími objavmi a teóriami o živote vo vesmíre vo štvrtok 16. mája o 17:00 prednáškou Na prahu objavov mimozemského života.

Aj tento rok vám v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline ponúkame návštevu mobilného planetária v priestoroch knižnice. Rodičia s deťmi od 4 rokov sa môžu vydať na interaktívnu cestu vesmírom spolu so zvieracími kamarátmi s názvom So zvieratami o vesmíre. Z dôvodu obmedzenej kapacity je nutné vopred sa na podujatie prihlásiť.

  1. mája o 16:00– https://forms.gle/CH2FUhEBgigfFCva6

 

  1. mája o 16:00– https://forms.gle/4gnXsUW3pU1PT6dh7

 

  1. mája o 16:00– https://forms.gle/LMWKxSfqcLDQ1Mn97

Mobilné planetárium bude k dispozícii aj pre záujemcov od 13 rokov. Temná strana svetla  je názov filmu o svetelnom znečistení a jeho vplyve na životné prostredie. Aj tu je potrebné sa do planetária vopred prihlásiť.

  1. mája o 17:00https://forms.gle/rk5qdqxiWEbsJ55K6
  2. mája o 17:00https://forms.gle/Js5G7Z4YCLKWDZ1PA
  3. mája o 17:00https://forms.gle/EVnScjkTeYy59AE69

Počas celého týždňa ponúkame tiež možnosť vyskúšať si VR okuliare a ponoriť sa tak do sveta virtuálnej reality. K dispozícii budú od 15:30 do 17:30 v Americkom centre. Vítaní sú všetci záujemcovia od 13 rokov.

Pre milovníkov spoločenských hier sme pripravili popoludnia Hrajme sa s vesmírom, kde si môžete prísť zahrať hry s vesmírnou tematikou každý deň od 15:00 do 17:00 na detskom oddelení knižnice. Tieto stretnutia sú organizované v spolupráci so spoločnosťou Albi a budú vedené špecialistom na spoločenské hry.

Na prízemí knižnice bude prístupná výstava venovaná americkému astronautovi slovenského pôvodu, ktorý trikrát letel do vesmíru, vrátane misie Apollo 17 na Mesiac s názvom E.A. Cernan – posledný človek na Mesiaci. Súčasťou výstavy bude tiež vesmírny oblek, ktorý nám zapožičalo Kysucké múzeum v Čadci.

Vesmírny týždeň ukončíme v piatok 17. mája Pozorovaním Slnka prostredníctvom profesionálnych astronomických ďalekohľadov pred budovou knižnice. Môžete sa k nám pridať medzi 15:00 a 17:00.

Tešíme sa na vašu účasť a veríme, že náš týždeň Svetlo noci vám prinesie nezabudnuteľné zážitky a nové poznatky. Pre viac informácií a prihlasovanie do mobilného planetária navštívte našu webovú stránku alebo nás kontaktujte priamo v knižnici.

Ida Berthotyová, Krajská knižnica v Žiline, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.