Smartfóny nie sú len na telefonovanie

Počas mesiacov apríl a máj prebieha v Krajskej knižnici v Žiline kurz základných digitálnych zručností zameraný na prácu s počítačom. V cykle kurzov zahrnutých v projekte Seniori programujú v Krajskej knižnici v Žiline, ktorý finančne podporil Fond SK-NIC, pokračujeme kurzom Smartfóny.

„Všimli sme si, že seniori často dostanú darom mobilné telefóny, avšak nie vždy im má kto vysvetliť ako tieto zariadenia používať. Na dvoch stretnutiach, ktoré sme si na túto tému pripravili, chceme seniorom ukázať, že smartfón sa dá využiť mnohými spôsobmi, nie len na telefonovanie,“ povedala na margo kurzov jedna z jeho lektoriek, Mgr. Lucia Hrušková.

Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, už niekoľko rokov úspešne organizuje kurzy digitálnych zručností pre seniorov so zameraním na rôzne aspekty práce s počítačom, tabletom či smartfónom. Okrem nich ponúkame seniorom tiež kurzy angličtiny či tréningy pamäti a pre umelecké duše organizujeme aj kurzy ručných prác a tvorivé dielne.

Súčasný kurz zameraný na používanie smartfónov sa bude venovať prehľadu základných nastavení a užitočných funkcií, bude pokračovať prehľadom mobilných aplikácií vhodných pre seniorov a ukončíme ho prácou s fotoaparátom a galériou obrázkov, ktoré sa zamerajú najmä na presun, kopírovanie a ukladanie fotografií.

„V posledných rokoch mobilné telefóny takmer nahradili pevné linky, napriek tomu sa často stáva, že seniori majú s ich používaním problém. Ako knižnica sa snažíme rozširovať vedomosti a zručnosti našich návštevníkov a preto sme do kurzov digitálnych zručnosti zahrnuli aj ovládanie smartfónov. Verím, že aj týmto spôsobom dokážeme zjednodušiť život našich seniorov,“ skonštatovala riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline, Mgr. Katarína Šušoliaková.  

V nasledujúcich mesiacoch knižnica plánuje otvoriť ďalšie kurzy základných digitálnych zručností na počítači ako aj základy programovania a 3D tlače. Najbližší kurz základných počítačových zručností začína 6. júna 2023 o 8:00, o možnosti prihlásenia sa naň sa môžete informovať telefonicky na čísle 041/ 764 56 22 alebo osobne na úseku odbornej literatúry v Krajskej knižnici v Žiline.

Ida Berthotyová, Krajská knižnica v Žiline, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.