Ani v lete nezaháľame

Krajská knižnica v Žiline realizuje od apríla 2023 projekt Seniori programujú v Krajskej knižnici v Žiline, ktorý finančne podporil Fond SK-NIC. V letných mesiacoch sme sa rozhodli program pre seniorov obohatiť stretnutiami zameranými na základy programovania a práce s 3D tlačou. Tieto podujatia nie sú určené len pre seniorov, ale aj pre ich vnúčatá.

„Stretnutia zo série Hravé programovanie organizujeme pre seniorov aby sme im ukázali, že s výpočtovou technikou sa dá aj zabaviť, aj niečo nové naučiť. Možnosť ich vnúčat pridať sa k týmto podujatiam pomáha prehlbovať medzigeneračné vzťahy a seniori s deťmi si cez spoločne strávené chvíle vytvárajú nové spomienky. Je radosť vidieť vnúčatá ako (väčšinou) trpezlivo vedia svojim starým rodičom pomôcť pri práci s počítačom aj inými zariadeniami,“ hovorí jedna z lektoriek kurzov, Mgr. Lucia Hrušková.

Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, už niekoľko rokov úspešne organizuje počítačové kurzy pre seniorov so zameraním na rôzne aspekty práce s počítačom. Okrem nich ponúkame seniorom tiež kurzy angličtiny, tréningy pamäti či kurzy ručných prác a tvorivé dielne.

Základy programovania a práca s 3D tlačou sú v dnešnej dobe často vyhľadávanými zručnosťami. Okrem digitálnych zručností si pri nich seniori precvičia jemnú motoriku, priestorovú predstavivosť a logické zmýšľanie. Možnosť zúčastniť sa týchto podujatí s vnúčatami taktiež pomáha prehlbovať medzigeneračné vzťahy a nájsť spoločné aktivity a záujmy.

Seniori a ich vnúčatá si budú môcť vybrať zo štyroch pripravených podujatí:

13.7.      Micro:bit – hravé programovanie

20.7.      Micro:bit gitara – hravé programovanie

3.8.        Micro:bit Cutebot – hravé programovanie

10.8.      3D tlač – hravé programovanie

Na podujatia sa treba vopred prihlásiť mailom na projekty@krajskakniznicazilina.sk alebo telefonicky na čísle 041/ 764 56 22.

V septembri plánujeme opäť otvoriť Kurz základných počítačových zručností, o možnosti prihlásenia sa môžete informovať telefonicky na čísle 041/ 764 56 22 alebo osobne na úseku odbornej literatúry v Krajskej knižnici v Žiline.

Ida Berthotyová, Krajská knižnica v Žiline, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.