Týždeň slovenských knižníc v Krajskej knižnici v Žiline

plagátZamysleli ste sa nad tým, čo vás čaká v knižnici počas 25. ročníka Týždňa slovenských knižníc?

Krajská knižnica v Žiline, inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, chce poukázať na to, že kráča s vyspelým svetom a pracuje s rôznymi témami, tak ako približuje aj Slovenská asociácia knižníc na svojej webovej stránke: „prístupnosť, digitalizácia, umelá inteligencia, ale aj bezbariérovosť, dostupnosť informácií, vzdelávanie a boj proti dezinformáciám.“ Cieľom celonárodného podujatia je tiež zvyšovať povedomie o knižniciach ako inštitúciách pre všestranné využitie v každodennom živote spoločnosti.

25. ročník Týždňa slovenských knižníc 2024 začína 4. marca slávnostným otvorením na Bratislavskom hrade a záštitu nad jeho realizáciou prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Na čo sa u nás v knižnici môžete tešiť?

Ako na to v knižnici a čo sa skrýva na oddelení odbornej literatúry návštevníkom v pondelok 4. marca o 16:30 hod. porozpráva a oddelením ich prevedie knihovníčka Michaela Vaclaviková. „Na úseku odbornej literatúry máme okrem iného aj knihy o zdravej výžive, varení, výchove, ale aj ručných prácach, tradíciách, hudbe, histórii či o našom meste. Čakajú tu na vás aj vaše obľúbené časopisy a denná tlač. A nemáme na mysli iba súčasnú tlač, uchovávame aj naozaj vzácne kúsky… Osvojíme si vyhľadávanie dokumentov v online katalógu a vysvetlíme vám, ako nájsť konkrétne knihy a časopisy. Ukážeme si aj niektoré raritné kúsky nášho fondu,“ informuje Michaela Vaclaviková. (prihlásenie na podujatie: https://forms.gle/1huNNAPohj9vF71G8)

V utorok 5. marca o 10:30 hod. knižnica pripravila Tréning pamäti vhodný pre všetkých záujemcov, ktorí si chcú precvičiť pamäť.

Špeciálnou ponukou bude podujatie Dve hodiny knihovníkom. „Deti spoločne s rodičmi navštívia oddelenie, kde sa nakupujú a spracovávajú knihy, nazrú do priestorov, kde sa knihy obaľujú, aby sa nezničili a na detskom oddelení spoznajú prácu detských knihovníkov. Nakoniec sa dozvedia, ako to funguje pri výpožičnom pulte a „odvážlivci“ nakuknú aj do tajov archívu. Podujatie je vhodné pred deti vo veku od 7 do 11 rokov, v sprievode rodičov. Tešíme sa na Vás v utorok 5. marca od 15:00 hod.“, približuje knihovníčka Ľubka Solčanská. (prihlásenie na podujatie: https://forms.gle/5bKpVRDo1wqdtwgXA)

plagátSúčasnú povesťovú tvorbu v slovenskej literatúre predstaví lektorka Zuzana Kuglerová. Prezentačno-vzdelávacie podujatie sa uskutoční v utorok 5. marca od 9:00 hod. a je vhodné pre základné školy 2. stupňa. Bude sa konať v rámci Programu Umenie pre školy 2024, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Podujatie Je nás počuť Krajská knižnica v Žiline a desiatky ďalších menších i väčších knižníc na celom Slovensku budú realizovať v stredu 6. marca o 15:30 hod.

„Príďte si vychutnať šálku čaju a pomôcť nám vytvoriť klobúky a kostýmové doplnky do našej požičovne kostýmov. Z plsti si vyrobíme klobúky a čiapky pre čarodejníka či čarodejnicu, princeznú i cínového vojačika“, pozýva knihovník Michal Vaclavik na podujatie s názvom Čaj u Klobučníka v piatok 8. marca o 16:00 hod. Podujatie je podporené z výzvy The Europe Challenge 2024. (prihlásenie na podujatie: https://forms.gle/gPVboZhye987eWc87)

Záver týždňa bude patriť interaktívnemu kvízu o tom, Ako nenaletieť hlúpostiam na sociálnych sieťach. Povieme si o rozdieloch medzi dezinformáciou, hoaxom a konšpiračnou teóriou. Stretnutie je vhodné pre aktívnych používateľov sociálnych sietí. Pre účasť na kvíze je nevyhnutný vlastný smartfón, prostredníctvom ktorého sa budú účastníkom zobrazovať otázky a následne označia správnu odpoveď. Z kapacitných dôvodov je potrebné sa prihlásiť prostredníctvom formulára, ktorý nájdete na stránke knižnice. Kvíz je vhodný pre záujemcov od 15 rokov. Tešíme sa na vás v piatok 8. marca o 16:30 hod. v Americkom centre Žilina. (prihlásenie na podujatie: https://forms.gle/rd2ZnRCZAXxYE47G8)

Počas celého týždňa čaká na deti v knižnici ešte jedno prekvapenie. Každý návštevník do 15 rokov dostane zápisné do knižnice na 365 dní bezplatne.

Knihomoli pozor! Tí, ktorí budú prichytení počas Týždňa slovenských knižníc pri čítaní v uliciach mesta alebo vo verejnej doprave knihovníčkami a knihovníkmi z Knižničnej hliadky, rovnako získajú bezplatné zápisné do knižnice na celý rok. V meste ich spoznáte podľa označenia Knižničná hliadka.

Srdečne všetkých pozývame a tešíme sa na vašu návštevu! Bližšie informácie k naplánovaných podujatiach nájdete na web stránke knižnice a na sociálnych sieťach.

Mgr. Jana Neslušanová, koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.