Seniori sa v knižnici učia pracovať s počítačom

V utorok 11.4.2023 sa v Krajskej knižnici v Žiline uskutočnilo prvé stretnutie počítačového kurzu pre seniorov s názvom Digitálna pripravenosť. Tento kurz je prvým v cykle kurzov zahrnutých v projekte Seniori programujú v Krajskej knižnici v Žiline, ktorý finančne podporil Fond SK-NIC. „V dnešnej digitálnej dobe je pre seniorov čoraz náročnejšie sa zorientovať. Úkony, ktoré si pred nedávnom vedeli vybaviť osobne, telefonicky alebo poštou sa presunuli do online priestoru, v ktorom sa naši seniori často nevyznajú. Ako knižnica cítime, že je našou povinnosťou podať im pomocnú ruku a práve preto organizujeme kurzy digitálnych zručností,“ hodnotí riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline Mgr. Katarína Šušoliaková.

Krajská knižnica v Žiline, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, už niekoľko rokov úspešne organizuje počítačové kurzy pre seniorov so zameraním na rôzne aspekty práce s počítačom. Okrem nich ponúkame seniorom tiež kurzy angličtiny či tréningy pamäti a pre umelecké duše organizujeme aj kurzy ručných prác a tvorivé dielne.

Súčasný počítačový kurz je zameraný na základné počítačové zručnosti – prvé stretnutie bolo venované zapnutiu a vypnutiu počítača, práci s myšou a klávesnicou a orientovaní sa v základných súboroch a priečinkoch osobného počítača. Nasledujúce štyri stretnutia budú zamerané na prácu s textovým a tabuľkovým editorom, založenie a používanie emailovej adresy, oboznámenie sa s užitočnými internetovými stránkami a bezpečnosťou na internete.

„Chceme seniorom ukázať, že počítača sa netreba báť a používanie internetu pre nich môže byť veľmi prínosné. Objednávanie sa na lekárske vyšetrenie, zistenie dopravných spojov či nákup potravín cez internet môže ich život značne zjednodušiť. A to ani nehovorím o vyhľadávaní receptov, vzorov na štrikovanie či komunikácii pomocou emailu,“ priblížila zámer kurzov jedna z jeho lektoriek Mgr. Barbora Janckulíková.

V nasledujúcich mesiacoch knižnica rozšíri ponuku kurzov digitálnych zručností o ovládanie smartfónov a základy programovania a 3D tlače. Kurz základných počítačových zručností otvoríme pre ďalších záujemcov aj v júni, o možnosti prihlásenia sa naň sa môžete informovať telefonicky na čísle 041/ 764 56 22 alebo osobne na úseku odbornej literatúry v Krajskej knižnici v Žiline.

Ida Berthotyová, Krajská knižnica v Žiline, knihovníčka

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.